Kultahaverin Vapaa-aika

…kun oma aika on arvonsa kultaa

Haverin kaivos toimii merkittävänä kansallisena sukelluskohteena. Sukellustoiminta on elpymässä pitkähkön tauon jälkeen ja alueelle suunnitellaan uusia investointeja. Vuonna 2009 perustettiin Haverin Sukeltajat -toimikunta kehittämään sukellustoimintaa alueella. Alueen suosio sukelluskerhojen parissa on tasaisesti kasvanut. Vuonna 2012 Haverissa aloitettiin myös vapaasukellustoiminta.


Video: Jyrki Saario

Haverin kaivos oli 1990-luvulla suosittu sukelluskohde. Syvyys avolouhoksen pohjalla on lähes 70 metriä. Sukellustoiminta kuitenkin hiipui, kun kaivos tyhjennettiin vedestä 1990-luvun puolivälin jälkeen. Tämä johtui kaivostoiminnan uudelleenaloittamisesta ja sitä varten tehtävistä koelouhinnoista. Kaivostoimintaa ei kuitenkaan aloitettu uudelleen, ja tyhjennyksen jäljiltä kaivos on pikkuhiljaa täyttynyt. Vuodesta 2008 lähtien vettä on jälleen ollut riittävästi sukellustoiminnan uudelleenkäynnistystä ajatellen. Kohde soveltuu myös talvisukellukseen. Uusia investointeja (mm. pukukopit, laituri) suunnitellaan yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kanssa.

Kaivoskuilu jakautuu karkeasti kolmeen osaan: pääkuilu, Turistiluola ja muut luolat. Pääkuilu on noin 120 metriä halkaisijaltaan. Se laskeutuu portaittain aina 20 metriin asti, syvemmällä on muutamia portaita ja pohjaosuus on suoraa kuilua. Turistiluola on kolmen metrin syvyydessä pääkuiluista erkaneva väljä luola, vanha malmivarasto, joka tulee ulos noin 8 metrin syvyydessä. Turistiluola on kohteista suosituin. Laiturin lähellä on toinen, niin sanottu Pikkuluola, joka alkaa kahdeksan metrin syvyydestä ja tulee ulos noin 20 metrin syvyydessä. Pääkuilun seinissä on myös useita erikseen nimeämättömiä kuiluja.


Kuva: Kalle Loimupalo

Haverin kaivoksen luolat ovat vaativa sukelluskohde, eikä onnettomuuksiltakaan ole aikojen saatossa vältytty. Muun muassa tästä syystä alue on täysin aidattu, ja pääsy alueelle on rajattu sukellusyhdistyksille.

Tarjoamme sukeltajille majoituksen mökkikylästä erikoishintaan (-10%). Myös sukellusryhmille järjestetty ruokailu sekä koulutustilojen varaus onnistuu kauttamme. Kysy lisää!
(Visited 8,468 times, 1 visits today)

Sää Haverissa / Weather in Haveri

Viljakkala
23.01.2020, 0:01
Pilvistä
Pilvistä
-2°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Aurinko nousee: 7:14
Aurinko laskee: 14:04
Ennuste 23.01.2020
Päivällä
Lumi- ja vesisadetta
3°C
Tuuli: 2 m/s L
Ennuste 24.01.2020
Päivällä
Puolipilvistä
1°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Ennuste 25.01.2020
Päivällä
Lumisadetta
2°C
Tuuli: 2 m/s EI
 

Kultahaveri Facebookissa

Webmasters tools and resources